IEX

Wat te doen als je belegt voor je pensioen?

9 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
quote:

theo1 schreef op 6 juli 2018 16:16:

Welke andere organisatie is zo über-solvabel? Volgens mij niet één.
(pensioen) verzekeraars.
Lu.
1
Als je over 10 jaar met pensioen gaat, betekent dat niet dat je het belegde geld over 10 jaar nodig hebt. Dat geldt maar voor een klein gedeelte. Een ander deel heb je misschien pas over 50 jaar nodig; en daar kun je best wel meer risico bij nemen.
Twinkeling
0
Het is een mijlpaal, eerst spaar je alleen en daarna ook uitkeren.

Op zich gaan de meeste uit van een afnemend uitgave patroon. Ik zelf ben wat terughoudend in die aanname. Misschien wil ik wel 2 ton overhouden om publieke zorg te vermijden de laatste jaartjes
[verwijderd]
0
Tsja, een vraag die dan bij mij opkomt, wil je wel 2 ton uitgeven aan zorg op die leeftijd? Misschien is het beter te overlijden aan een simpele ontsteking op je 75e dan met een lijdensweg tot je 85e?
[verwijderd]
0
Twinkeling
0
Dat is een lastige vraag en volgens mij niet te beantwoorden voor je in de situatie bent. Een wil om te overleven zit redelijk in de genen gebakken.

Zelf heb ik het een paar jaar geleden bij mijn grootmoeder gezien. Die had alles geregeld (euthanasieverklaring en weet ik niet wat) en kreeg een beroerte. Verlamd aan 1 zijde en kon niet meer van wat haar verschrikkelijk leek, zoals zelfstandig naar het toilet. Uiteindelijk heeft ze de hele rit uitgereden zonder ingrijpen.

Dat ze de laatste twee jaar in een particulier verpleeghuis heeft kunnen doorbrengen, heeft absoluut haar leven verbeterd. En ook daar was nog zat op de zorg aan te merken. Het lijkt mij persoonlijk beter daar maar wat geld voor te reserveren.
ElGordo
0
Zo veel mensen, zo veel meningen.

Het is een complex onderwerp en er zijn een paar punten waar je weinig invloed op hebt.

Was je in je jonge jaren al bezig met investeren voor de lange termijn? Dan heb je waarschijnlijk een goede basis. Heb je dit niet gedaan, dan heb je waarschijnlijk te weinig tijd over om het nog op te bouwen.

Heel eenvoudig kun je zeggen, dat de factor tijd veel belangrijker is dan de mix. Met een rente van tegen de 0% (in Duitsland moet je bij veel banken al boeterente betalen) is sparen nu een
deel dat je voor een beetje cash doet. Obligaties kan je het beste in een mix (beleggingsfondsen) kopen. Aandelen doen het op de lange termijn meestal heel goed. Als je echt geld hebt dan kan je vanaf het moment dat je stopt met werken van de dividend leven.

Ik heb het voor mij een keer omgedraaid. Hoe oud denk je te worden? Is moeilijk in te schatten maar neem voor het gemak de gemiddelde leeftijd (75). Reken even uit hoeveel je per jaar nodig hebt voor een gewoon leven.
Dus zonder luxe (nieuwe autos, huizen, boten, enz). Ik denk dat dit bedrag (afhankelijk van je huidig leefpatroon) tussen de 25-50k per jaar ligt. Huis is hopelijk al afgelost.

Dus ben je 55 jaar oud, denk je 75 jaar oud te worden dan heb je 20*25 (of 20*50) nodig. Hiermee heb je een indicatie wat je nodig hebt. Dan komen de luxe uitgaven (reizen, auto, enz) bovenop.

Helaas komen hier twee dingen bij die het berekenen heel moeilijk maken. Hoe veel zal je voor gezondheid en tzt verpleging moeten betalen? En helaas is er een overheid, die iedere keer de regels wijzigt. Je wet dus niet hoe het met de afdracht aan de staat in de toekomst gaat lopen, of de AOW zo blijft enz.

Kan je hier iets aan doen? Ja, maar daarvoor moet je heel veel geld hebben. Heb je minder wordt het risico (kosten zorg/overheid) groter. Ook hier maakt de mix van je portfolio minder uit.

Dan natuurlijk nog de vraag of je met lege zakken wilt sterven of dat je tot de laatste dag nog een goed gevulde bankrekening hebt?

Summing things up: goed artikel, maar uiteindelijk zal je het voor je eigen scenario toe moeten passen. Als je nu al met je gezondheid kwakkelt is het handiger het geld snel uit te geven, ben je gezond en wil je nog op een driewieler achteruit de Himalaya op fietsen - zorg voor een goede mix en berekening van je onttrekkingsstrategie.

[verwijderd]
0
quote:

Witte Weduwe schreef op 10 juli 2018 14:06:

Dat is een lastige vraag en volgens mij niet te beantwoorden voor je in de situatie bent. Een wil om te overleven zit redelijk in de genen gebakken.
Klopt, en anders wel bij de partner en kinderen.

Toch heb ik maar weinig meegemaakt dat medisch ingrijpen op hoge leeftijd echt het leven kwalitatief heeft verlengd.
speedy0070
0
Nederlanders betalen hun leven lang verzekering (Zogezegd) Als ze in een verzorgingshuis terecht komen mag je je spaarcentjes of kapitaal ook nog eens betalen wat werkelijk een verschrikkelijke roof is. Iemand die niks spaart heeft ook recht op verzorgingshuis dus effe wakker worden. medisch ingrijpen op hoge leeftijd om het leven werkelijk kwalitatief te verlengen komt zeer weinig voor. Dat noemen we maar de geluksvogels. Je geld op de kinderen zetten en bezittingen brengt ook risicos mee. Je hebt namelijk goede kinderen en je je hebt er ook die er deftig van zullen profiteren of pa en ma gewoonweg zonder niks zetten. Geld kan namelijk rare dingen doen. Zouden we moeten weten als je op leeftijd bent. Als nederlander heb je recht op zorg hoe dan ook. Voorbeeld: Jong meisje zwaar verslaafd tot op 40 jarige leeftijd altijd van de soos geleefd krijgt ernstige gebreken in het ziekenhuis zo´n 20 keer per jaar. Scootmobiel want kan niet lopen, huursubsidie, thuishulp en ga zo maar verder. Word netjes betaald door vadertje staat. Actueel is het meisje nu 60 jaar en blijven stug helpen en betalen. (waar verhaal) Is sparen dus echt nodig? Dat geloof ik dus niet. Een aardig appeltje voor de dorst is altijd handig zou ik zeggen. Om op 70 jarige leeftijd een wereldreis maken is gewoon onzin de meesten zijn daar gewoon te oud voor om echt van te kunnen genieten moet je gedaan hebben voor je 55ste als je dat echt wilt. Dan heb je er ook echt iets aan. Zoals we weten de meeste mensen beginnen te sukkelen met de gezondheid tussen 60 en 65 jaar. Sukkelen verder tot de dood met een gemiddelde leeftijd van 75. Raar maar waar. Dus gewoon van je centjes profiteren voordat het echt te laat is.
9 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Aanmelden | Inloggen